12. јул 2015.

Lepinjice

Lepinjice (naziv po kojim ih ja pamtim)....poderane gaće ili vi znate još koji?!
No, ovo jelo, je od onih koji vam obilježe dio djetinjstva, ili vas uvijek podsjećaju na neku dragu osobu, da u momentima dok tijesto prelazi vašim prstima, osmijeh sa lica ne nestaje. Izbjeglištvo, Sremska Mitrovica, kasarna, 90-te...borba za egzistenciju i moja ujna Nada i njene lepinjice. Miris kvasca, miris ulja, miris pečenih lepinjica i sjećanja su uvijek tu.



Ujna Nadine lepinjice

Kvasac staviti da se "diže" u posudi sa malo vode, brašna i malo šećera. Kad se stvori pjenica, 500 grama brašna zamijesiti sa 200 dcl tople vode, dvije kašike ulja, malo soli. Ostaviti na toplom da se diže oko 20 min. Na pobrašnjenoj podlozi ili masnom papiru razvaljati tijesto na debljinu cca 3 mm te još desetak minuta ostaviti da miruje. Isjeći tijesto na pravougaonike te peći na vrelom ulju. Posoliti...


Нема коментара:

Постави коментар