04. јануар 2014.

Šipak pita



Pita sa pekmezom od šipka




Kore:

6 kašika pekmeza od šipka (odlično ako je domaći jer će joj dati bolji okus i intenzivniju boju)
100 grama masti
100 grama šećera

Sve zajedno skuhati te prohladiti.
  
Nakon što se prohladi dodati:
7 kašika vode
500 grama brašna
mala kašika sode bikarbone
1 cijelo jaje
Ovu smjesu podijeliti u 5 loptica, koje je potrebno razvaljati u 5 kora. Svaku najbolje razvaljati na pek papiru i tako peći u tepsiji, 180 stepeni oko desetak minuta. Izvaditi kad kore na stranama počnu da žute.

Fil:
7dcl mlijeka
6 kašika oštrog brašna
Kuhati postupkom kao što kuhamo puding, te ohladiti. 
Pjenasto umutiti  250 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu, te dodati prohlađenoj smjesi.

Filovati kore i gore ukrasiti po želji.

         




Нема коментара:

Постави коментар