10. фебруар 2013.

Kao što uživam u kreacijama oko nakita podjedanko toliko uživam i u kuhinji. Nije bitno da li su to deserti ili nešto drugo...

Ovog puta sa vama moram podijeliti ovo savršenstvo koje je zauzelo mjesto među mojim favoritima.. Recept sam pronašla na minjina-kuhinjica.


Bronhi šnite

Kora:
  • 8 bjelanjaka
  • malo soli
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 puna kašika gustina
  • 2 kašike kakaa
  • 2 male kašike sirćeta
Bjelanjke mutiti sa malo soli, kada dobijemo čvrstu masu dodamo šećer i nastavljamo sa mućenjem. Nakon toga idu ostali sastojci, osim kakaoa. Smjesu za koru ćemo podijeliti na dva jednaka dijela, u jedan ide kakao, drugi ostaje onakav kakav jeste. Na pleh stavimo pek papir (ja uvijek malo pokvasim tepsiju jer mi tako drži papir stabilno), na polovinu pleha ide bijeli dio smjese a na drugi crni dio....Pečemo oko 12 min na 180 stepeni. Kada se ohladi, svaki dio uzduž presijeći.

Fil:
  • 500 ml mleka
  • 100 g bronhi bombona
  • 8 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 120 ml slatke pavlake
  • 100 g maslaca
  • 50 g čokolade
U 400 ml mlijeka staviti bronhi bombone i polako topiti na umjerenoj temperaturi. Žumanjca razmutiti i pomiješati sa preostalih 100 ml mlijeka i dvije kesice pudinga od vanilije. Kada se fil skuha, ohladiti(na ovakve filove uvijek gore stavim providnu foliju da se ne uhvati ona korica)...Ohlađeno spojiti sa umućenim maslacem i umućenom slatkom pavlakom. Fil podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati istopljenu čokoladu a drugi ostaje onakav kakav jeste.
Filovati: svijela kora-pola svijetlog fila- tamna kora-pola tamnog fila-svijetla kora-svijetli fil-tamna kora-tamni fil.
Što se tiče ukrašavanja pustite maštu na volju.

Prijatno...

2 коментара: