30. септембар 2012.

Prvi poklon koji sam dobila kada sam se udala je bila knjiga "Zlatna knjiga kuharstva" od Mire Vučetić. Stari i dobri recepti, bez naziva za koje moramo prvo saznati šta su pa tek ih onda tražiti...
Sa vama danas dijelim pogačice od čvaraka, znam da postoji mnogo isprobanih recepata, ali ovaj će se zasigurno zadržati u vašoj kuhinji....

300 grama brašna
150 grama čvaraka
3 žumanceta+1 cijelo jaje
3 male kašika ruma
4 kašike kiselog vrhnja
kvasac
1 dl mlijeka
so i biber

Sitno isjeckati čvarke, izmiješati sa brašnom i žumancima, dodati vrhnje, so, biber i utopljeno mlijeko u kome se "dizao kvasac". Izraditi tijesto, ostaviti da se diže na toplom(ja uvijek umotam u dekicu)...
Nakon toga se razvalja na pobrašnjenoj podlozi, oko 2 cm debelo i režu krugovi modlom koju imate...Premazati 1 jajetom....Redati na pek papir i peći na 220 stepeni.
Napomena: Brašno prosijte, može i cjedilom za čaj, ne oduzima puno vremena a mnogo koristi kod dizanog tijesta .


2 коментара: